W jakże dzisiejszy ponury i wietrzny, zimny angielski wieczór przychodzę do was ze słodkim ciachem :).
Robi się go bardzo szybko i jest bardzo pyszne :).
Serowiec:
Na początek należy upiec biszkopt. (nie podaję przepisu gdyż każdy ma swój sprawdzony) :)
Masa serowa:
70 dkg twarogu (mielony)
3/4 kostki masła
1 i 3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy (jeżeli zwykła (mała) torebka to dajemy pół)
6 jaj
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki mleka
Ubić białka. Do dużego garnka wsypać cukier i masło. Rozpuścić. Dodać cukier waniliowy, twaróg, żółtka. Wszystko dokładnie wymieszać. Z twarogu mogą robić się grudki, większe należy rozmieszać a te mniejsze w ciągu mieszania same się rozpuszczą. Do masy dodać białka, delikatnie mieszając połączyć obie masy. W międzyczasie w małym garnuszku połączyć mleko z mąką ziemniaczaną. Masę mleczną dodać do masy serowej i mieszać wszystko do momentu zagotowania.
Od razu po zagotowaniu masę przelać na biszkopt. (masa bardzo szybko przywiera do garnka także trzeba ciągle mieszać)
Polewa:
kostka masła lub margaryny
8 łyżek cukru
6 łyżek kakao
2 łyżki wody
Wszystko podgrzać, nie doprowadzając do momentu zagotowania. Polać ciasto. Pozostawić do zastygnięcia.
Et voila
Bon appétit
wyglada miodzio :D! Ja jestem tak cieplolubna,ze dla mnie 5 stopni to mroz :D
OdpowiedzUsuńMMMM ! Wypróbuję przepis w niedziele ! Wygląda apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńPyszności:)... Apetyczna fotka:)
OdpowiedzUsuńMniam.... ;))
OdpowiedzUsuńPyszności :) Martusia obserwuję i liczę na rewanż :)
OdpowiedzUsuńhttp://madamedeluxe.blogspot.com/
ale pyszne ciacho,mniammm:)
OdpowiedzUsuńmniam mniam kupiłaś moje serce tym ciasteczkiem :*** ;P pozdrawiam www.szafa-z-ciuchami.blogspot.com
OdpowiedzUsuńAle mi narobilas smaka! Musze zjesc cos slodkiego... Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńo boze wyglada smakowicie:)
OdpowiedzUsuń